علائم سرطان خون، راه های تشخیص و درمان آن

به گزارش وبلاگ سارا، آیا می دانید علائم سرطان خون چیست؟ چقدر با این سرطان آشنا هستید؟ اگر این پرسش در فکر تان مطرح شده، بهتر است بدانید سرطان خون، گلبول های خون را درگیر می نماید. گلبول های خون در چندین دسته جای می گیرند؛ گلبول های قرمز، گلبول های سفید و پلاکت ها. به طور کلی وقتی از سرطان خون حرف می زنیم منظورمان این است که گلبول های سفید خون یا WBC ها درگیر شده اند.

علائم سرطان خون، راه های تشخیص و درمان آن

علائم لوسمی چیست؟

علائم شامل موارد زیر است:

1. تعریق بیش از حد، به خصوص در شب (به نام عرق شب)

2. خستگی و ضعف که با استراحت از بین نمی رود

3. کاهش وزن ناخواسته

4. درد استخوان و حساسیت

5. غدد لنفاوی متورم بدون درد (خصوصاً در گردن و زیر بغل)

6. بزرگ شدن کبد یا طحال

7. لکه های قرمز روی پوست، به نام پتشی

8. به راحتی خونریزی نموده و کبود می شود

9. تب یا لرز

10. عفونت های مکرر

لکه و کبودی از علائم لوکمیا است.

لوکمیا بعلاوه می تواند باعث ایجاد علائم در اندام هایی شود که تحت تاثیر سلول های سرطانی قرار گرفته اند.

به عنوان مثال، اگر سرطان در سیستم عصبی مرکزی توسعه یابد، می تواند باعث سردرد، حالت تهوع و استفراغ، گیجی، از دست دادن کنترل عضلات و تشنج شود.

لوکمیا می تواند به قسمت های دیگر بدن نیز توسعه یابد، از جمله:

ریه ها

دستگاه گوارش

قلب

کلیه ها

بیضه. 1

انواع سرطان خون

سرطان های خونی به سه دسته کلی تقسیم می شوند.

این دسته ها شامل:

∞ سرطان خون لوکمی یا لوسمی (Leukemia)
این سرطان یکی از انواع سرطان های درون مغز استخوان بوده، واژه لوسمی به معنی خون سفید است و شامل فراوری غیرطبیعی سلول های خونی سفید می شود. لوسمی یکی از چهار سرطان شایع در میان بچه ها است. تعداد بالای سلول های سفید باعث اختلال توانایی این سلول ها در مبارزه با عفونت ها شده و بعلاوه باعث نقص توانایی مغز استخوان برای ساختن سلول های قرمز و پلاکت خون می شود.
∞ سرطان خون لنفومی (Lymphoma)
این نوع سرطان خون سیستم لنفاوی را که وظیفه آن دفع مایعات زیادی از بدن و بعلاوه فراوری گلبول سفید خون است، تحت تاثیر قرار می دهد. لنفوسیت ها (Lymphocytes)، نوعی گلبول سفید هستند که وظیفه مبارزه با عفونت ها را برعهده دارند. افزایش تعداد سلول های لنفاوی باعث اختلال در سیستم ایمنی بدن می شود.
∞ سرطان خون میلوما (Myeloma)
این نوع سرطان خون سلول های پلاسما را هدف قرار داده و مانع فراوری آنتی بادی در بدن می شود و سیستم ایمنی بدن را در برابر عفونت ها ضعیف و حساس می نماید.
سرطان خون لوسمی (Leukemia)
این سرطان یکی از انواع سرطان های درون مغز استخوان بوده، واژه لوسمی به معنی خون سفید است و شامل فراوری غیرطبیعی سلول های خونی سفید می شود. لوسمی یکی از چهار سرطان شایع در میان بچه ها است. تعدا بالای سلول های سفید باعث اختلال توانایی این سلول ها در مبارزه با عفونت ها شده و بعلاوه باعث نقص توانایی مغز استخوان برای ساختن سلول های قرمز و پلاکت خون می شود.

این نوع سرطان می تواند به دو شکل حاد و یا مزمن خود را نشان دهد. سرطان لوسمی مزمن آرام تر از نوع حاد آن پیشرفت می نماید و نوع حاد آن احتیاج به درمان سریعتری دارد. بعلاوه لوسمی به دو دسته دیگر به نام های لوسمی لنفوسیتی (lymphocytic) و لوسمی میلوئیدی (myelogenous) نیز تقسیم می شود. منظور از لوسمی لنفوسیتی رشد غیرطبیعی در سلول های مغز استخوان که به لنفوسیت تبدیل می شوند بوده و نوع میلوئیدی نوعی از سلول های مغز استخوان را که تبدیل به سلول های خونی از جمله سلول های قرمز، سفید و پلاکت می شود، تحت تاثیر قرار می دهد.

چهار دسته بندی اصلی سرطان خون لوسمی شامل:

∞ لوسمی لنفوسیتی حاد (ALL)

∞ لوسمی میلوئیدی حاد (AML)

∞ لوسمی لنفوسیتی مزمن (CLL)

∞ لوسمی میلوئیدی مزمن (CML)

سرطان خون لوسمی در هردو بزرگسالان و بچه ها رخ می دهد، با اینحال نوع 1 و 2 آن بیشتر در بین بچه ها معمول بوده و نوع 1 و 4 آن بیشتر در میان بزرگسالان شایع است. 2

تشخیص سرطان خون

اگر این عوامل خطرزا یا علائم نگران نماینده را دارید، احتمالا به سرطان خون مبتلا شده اید. پزشک شما ابتدا سابقه کامل خانوادگی و پرونده بیماری های قبلی تان را آنالیز می نماید؛ اما سرطان خون را نمی توان با آزمایش های فیزیکی کاملا تشخیص داد. در عوض، پزشکان آزمایش خون، بافت برداری و سی تی اسکن را به کار می برند.
آزمایش ها
چندین آزمایش وجود دارد که می توان از آنها در تشخیص سرطان خون استفاده کرد. با یک نمونه برداری کامل خون، می توان تعداد گلبول های سفید، قرمز و پلاکت ها را تشخیص داد. با قرار دادن نمونه خون در زیر میکروسکوپ می توان تشخیص داد که آیا سلول ها یا همان گلبول ها ظاهر غیر عادی دارند یا نه.

در بافت برداری، مغز استخوان یا غدد لنفاوی برداشته می شود تا شواهدی از سرطان خون در آنها پیدا شود. این نمونه های کوچک می توانند نوع سرطان خون و اندازه رشد آن را تشخیص دهند. بافت برداری سایر اندام ها نظیر کبد و طحال می تواند به پزشکان بگوید که آیا سرطان توسعه پیدا نموده است یا نه.

درمان سرطان خون

سرطان خون معمولا با یاری یک هماتولوژیست-انکولوژیست درمان می شود. تخصص این پزشکان در حیطه اختلالات و سرطان خون است.

درمان سرطان خون به نوع و مرحله آن بستگی دارد. بعضی از انواع سرطان های خون آهسته رشد می نمایند و احتیاجی به درمان فوری ندارند.

درمان سرطان خون معمولا دربردارنده یک یا چند مورد زیر است:

در شیمی درمانی از داروها برای کشتن سلول های سرطانی خون استفاده می شود. بسته به نوع لوسمی، یک یا ترکیبی از چند دارو مصرف می شود.

در پرتودرمانی از تابش انرژی بالا برای آسیب رساندن به سلول های لوسمی و متوقف کردن رشد آنها استفاده می شود. تابش پرتو را می توان در منطقه خاصی از بدن یا سراسر آن اعمال کرد.

با کاشت سلول های بنیادی می توان مغز استخوان آسیب دیده را با مغز استخوان سالم تعویض کرد؛ این مغز استخوان یا از بدن خودتان می آید یا از بدن فرد اهدانماینده.

در درمان ایمنی یا بیولوژیکی از داروهایی استفاده می شود که به سیستم ایمنی بدن شما یاری می نماید تا مجددا سازمان دهی شود و به سلول های سرطانی حمله کند.

در درمان هدف گیر از داروهایی استفاده می شود که از آسیب پذیر بودن سلول های سرطانی استفاده می نمایند.

برای مثال، ایماتینیب (Gleevec) دارویی هدف گیر است که عمدتا از آن بر ضد لوسمی میلوئیدی مزمن استفاده می شود. 3

پی نوشت:

1.www.darmankade.com

2.www.beytoote.com

3.www.chetor.com

منبع: راسخون

به "علائم سرطان خون، راه های تشخیص و درمان آن" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "علائم سرطان خون، راه های تشخیص و درمان آن"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید