چرا کره جنوبی با ایران دشمنی می نماید؟ ، چرا کره جنوبی پول ایران را بلوکه نموده است؟
به گزارش وبلاگ سارا، سوال اصلی و بی جواب اینجاست که چرا این کشور با بهانه کردن ترس شرکت های خصوصی برای همکاری با ایران، مجوز واشنگتن را هم نادیده می گیرد و تنها به اقداماتی قطره چکانی بسنده می نماید؟
به گزارش وبلاگ سارا، خبرآنلاین نوشت: کره جنوبی در اقدامی عجیب به جای بازپرداخت بدهی هفت میلیارد دلاری خود به ایران، یک محموله یاری های بشردوستانه به ارزش 500 هزار دلار به کشورمان ارسال نموده است. نزدیک به دو سال از زمانی که قرار بود کره ای ها پول نفتی را که از ایران خریداری می نمایند را بپردازند گذشته است، اما این کشور کماکان حاضر به صاف کردن بدهی هایش نیست و پول ایران در سئول بلوکه شده است. اما آیا واشنگتن پشت سر سئول هفت تیر گذاشته تا پول های ایران در بانک های این کشور به گروگان گرفته گردد یا ماجرا تنها بی وفایی کره شمالی نسبت به روابط شصت ساله بین دو کشور است؟
- چرا کره جنوبی پول ایران را بلوکه نموده است؟
با برطرف شدن تحریم ها علیه ایران پس از برجام، کره جنوبی یکی از کشورهایی بود که از نظر سیاسی و مالی به تهران نزدیک شد. از آنجایی که سئول وارد نماینده عمده انرژی است و بدون آن قادر به تامین احتیاجهای خود نیست، خرید نفت از ایران به یکی از برنامه های اصلی کره جنوبی تبدیل شد. در آن سال ها ایران روزانه 350 هزار بشکه نفت را روزانه تنها به این کشور صادر می کرد. اما پرداخت پول این خریدها با مشکل روبرو شد. پس از آنکه ترامپ ایران را تهدید کرد، کره جنوبی با بهانه عدم همکاری بانک ها و ترس آنها از واشنگتن حاضر به پرداخت هزینه خریدهای قبلی خود نشد.
هفت میلیارد دلار از پول ایران که در کره جنوبی بلوکه شده است، بالاترین میزان پولی است که ایران در کشورهایی دارد که با آنها مبادله مالی داشته است. با این حال مقامات سئول، در دوسال گذشته به درخواست ایران برای آزاد کردن این پول توجهی ننموده اند و در آخرین اقدام خود تنها به میزان نیم میلیون دلار از این پول را آنهم به صورت کالای بشردوستانه به ایران فرستاده است.
کره جنوبی می گوید از زمان شروع تحریم ها با ایران دست به رایزنی هایی با مقامات آمریکایی زده تا بتواند مبادلات تجاری خود را با ایران ادامه دهد. اما بعضی ناظران معتقدند این موضوع چندان حقیقت ندارد. ایالات متحده در ابتدا کره جنوبی را به همراه یازده کشور دیگر معاف از تحریم ها بیان کرد. اما در همان زمان سئول ترجیح داد تا به دنبال جایگزین دیگری برای خرید انرژی بگردد و از این فرصت استفاده نکرد.
کره جنوبی می گوید پول ایران به دو بانک این کشور ارسال شده اما چون بانک مرکزی ایران تحریم است، بانک های سئول قادر به ارسال این مبلغ به ایران نیستند. تهران در یک سال و نیم گذشته کوشش نموده تا با رایزنی با مقامات این کشور اعتراض خود را به گوش کره ای ها برساند. اما فرایند رسیدگی به درخواست ایران همچنان کند است. سخنگوی وزیر خارجه در شرح ارسال محموله پزشکی به قیمت 500 هزار دلار به ایران بیان کرد که در مرحله دوم این رقم به دو میلیون دلار می رسد. با این حال او به مقامات کره جنوبی کنایه زد و گفت: زحمت کشیده اند. ما چیزی حدود دو سال با کره جنوبی مذاکره داشتیم ولی کره ای ها در این زمینه به آمریکایی ها گوش می دهند و برای پرداخت بدهی شان منتظر پاسخ مثبت آمریکا بودند.
- سئول چه راه حلی را ارائه نموده است؟
کره جنوبی می گوید مشغول رایزنی با آمریکایی هاست تا فکری به حال پرداخت پول به تهران کند. به نظر می رسد کوشش های سئول برای متقاعد کردن واشنگتن از سرعت کافی یا شدت عمل لازم برخوردار نیست. در شرایطی که اغلب کشورهای دنیا خواهان تعلیق تحریم ها علیه کشورمان به دلیل کرونا نموده اند، سئول ساکت مانده و حرف چندانی از پول کلانی که در دست دارد نمی زند. در عین حال طبق اخبار بیرون آمده، ایالات متحده برای برطرف این مشکل میان سئول و تهران، چراغ سبز نشان داده است.
خبرگزاری یونهاپ می گوید آمریکا نظر موافقی برای طرح بشردوستانه کره دارد. بر اساس این طرح ایران می تواند دارو و محصولات کشاورزی را از این کشور با پولی که در اختیار بانک های کره جنوبی است، بخرد. با اینکه این مذاکرات مربوط به پیش از کروناست اما شروع ارسال کالاهای مورد احتیاج با دیرکرد قابل توجهی رخ داده است. در کنار چنین تعللی، کره جنوبی به ایران اعلام نموده که تنها قادر به خرید محصولات ساخت این کشور هستند. این در حالیست که واشنگتن حداقل در ظاهر درخواستی از این بابت نداشته است. پیش از این هم کره جنوبی سابقه سنگ اندازی در مقابل پرداخت این پول به تهران را داشته و با وضع محدودیت هایی در زمانی که دست سئول برای پرداخت بدهی بازتر از امروز بود، مانع از این اتفاق شده است. سوال اصلی و بی جواب اینجاست که چرا این کشور با بهانه کردن ترس شرکت های خصوصی برای همکاری با ایران، مجوز واشنگتن را هم نادیده می گیرد و تنها به اقداماتی قطره چکانی بسنده می نماید؟
- ایران چه توقعی از کره جنوبی دارد؟
در همین باره روزنامه اعتماد نوشت: برای ایران آزادسازی پولی که در سئول باقی مانده اهمیت بیشتری از خرید بعضی داروهای مربوط به کرونا دارد. چرا که در ماه های گذشته یاری های زیادی به سوی کشورمان سرازیر شده و در داخل هم فراوری محصولات مورد احتیاج برای مقابله با ویروس به میزان کافی انجام گرفته است. کره جنوبی تمایلی به فروش داروهای مربوط به بیماری های خاص نشان نداده و آزادسازی پول را هم منتفی می داند. این در حالیست که تهران درخواست نموده تا این داروها به جای بدهی 7 میلیارددلاری، ارسال شوند.
وابستگی کره جنوبی به آمریکا پس از جنگ دنیای دوم و جدایی دو کره این روزها چهره خود را بیش از هر زمان دیگری نشان داده است. این کشور مطلقا اعتراضی بابت این که ایالات متحده کوشش نموده مبادلات تهران و سئول را به صفر برساند نداشته است و حالا حتی در وضعیتی که واشنگتن راضی به بعضی مبادلات شده، برای خوش رقصی یا جلب نظر مقامات کاخ سفید، راه های پرداخت را سد می نماید.
اقدامات کره جنوبی در حالی صورت می گیرد که بر اساس قطعنامه 2231 کشورها باید به تحریم ها علیه ایران سرانجام دهند. ایالات متحده با خروج از توافق هسته و ای و نقض آن دست به تحریم های جدیدی علیه تهران زد . اما در میان کشورهاییکه تحت فشار برای قطع روابط تجاری با ایران گرفتند، هیچکدام به اندازه کره جنوبی عجله نداشته اند. به نظر می رسد که مقامات سئول با برتر دانستن منافع داخلی خود، سعی دارند تا با همصدا شدن با کاخ سفید از منافع همراهی با آمریکا بهره ببرند.
منبع: همشهری آنلاین